Thursday, January 15, 2009

Boikot barangan Israel? Read first before u do...

SYARAT-SYARAT PENYERTAAN SEBAGAI FRANCAISI

1) Bumiputera
2) Individu (Permohonan daripada syarikat boleh dipertimbangkan dengan syarat sekurang-kurangnya 70% ekuiti syarikat hendaklah dipegang oleh pemohon)
3) Sekurang-kurangnya 30% daripada kos projek dibiayai oleh pemohon tanpa melibatkan pinjaman kewangan
4) Mengenalpasti premis atau lokasi yang sesuai dan strategik
5) Mempunyai perancangan perniagaan bagi tempoh sekurang-kurangnya 3 tahun

source: http://www.mfa.org.my/?govt_support:program-pembangunan-francais

actually semalam mr rogerque cerita kat aku pasal franchise thing nih. dier kate kat malaysia nih kalo nak wat bisnes franchise, ade dalam akta yang menyatakan at least 30% daripada people kat franchise tersebut adalah bumiputera(melayu la mostly) dan balance adalah malaysian(chinese,indian) dan ade berapa percent jerla untuk foreigner(optional saje.ade yang tak amek pown). so, company-company franchise ni tak kan korang tak taw pulak, mcD, kfc, exxonmobil dan laen2 la.

so, bukan la aku nak complain about boikot thing nih. dan memang btol pown starbuck US support israel dengan kewangan mereka dan banyak lagi la company franchise laen kat US yang wat begitu. but dat is in US!.so, bukankah tidak adil jika anda dikatakan memboikot israel,tapi anda juga memboikot bumiputra(melayu) dan juga malaysian???so, think about dat again before u act.dont juz follow others without thinking about dat.

banyak lagi cara untuk kita memboikot israel ini. solat hajat, memberi bantuan kemanusiaan dan laen2 juga merupakan salah satu caranya.

p/s: still menci israel!