Tuesday, June 23, 2009

Original or Not?

last week, aku terrrrtengok majalah 3. tak sengaja pown nak tengok. tapi, topik malam tuh memang sangat menarik. iaitu tentang kelambakan barang-barang berjenama yang telah direplikakan. interesting topic sebab teros aku tak jadik nak ubah channel tv aku. dalam dokumentari tuh diceritakan tentang produk-produk berjenama yang popular tapi telah banyak diciplak dan dijual dengan harga yang sangat murah...

next slot, nurul syuhada(pengacara majalah 3) interview sorang staff kat jenama jam terkemuka, Tag Heuer. staff tuh menerangkan la perbezaan antara barang2 ciplak dan jugak barang2 original. antara perbandingan ketara(tanpa menggunakan scan computer) adalah produk, permukaan cermin, tali jam dan jugak jenama pada jam tersebut.

jadi, aku pown amek la inisiatif untuk cek jam yang aku beli dulu. first of all, cek produk tersebut btol kah ade dalam list production.

owh yeah! memang ade dikeluarkan oleh tag heuer. lepas ujian saringan 1

yang kedua plak, permukaan cermin. staff tersebut bagitau yang kalo tag heuer original permukaan jam adalah tidak rata dan melengkung keluar.

yeah! memang permukaan jam nih melengkung keluar.berjaya melepasi ujian saringan 2

yang ketiga plak,tali jam tag heuer tersebut. dimaklumkan bahawa tali jam tag heuer adalah kasar dan agak susah untuk dilenturkan berbanding jam replika. ini kerana jam replika menggunakan tali yang murah dan mudah dilentur.

yesss! lepas ujian saringan ke 3

yang terakhir plak adalah pembuka ikatan tali tersebut diletakkan logo tag heuer. logo tersebut adalah logo sebenar tag heuer beserta tulisan "tag heuer" di dalam nyer.

adoih!!!kantoi beli palsu punyer.huhu..xde tulisan la plak.ade logo jer.hehe....

huhu..akhirnya terbukti la jam aku tuh replika jer. tapi memang da agak pown memandangkan aku beli seratus lebih jer. aku pernah survey kat kedai tag heuer kat mid valley, jam tag heuer carrera edisi brad pitt(yang aku pakai skang nih) berharga
RM 3238.00
!!!!

huhu....memang konfem2 la aku lebih rela pakai yang replika.tak gitu?

p/s: tapi still berangan nak pakai yang original punyer 1 hari nanti

5 comments:

freyablasz said...

aku doakan ko dapat pakai tag heuer yang original.
haha.

Syima Syaz said...

alaaa membazir alah aidi.bazirkan amalan syaitan...
saya pun pakai LV replica.pedulikkkk......!!!

Aidi-Safuan said...

@freyablasz: alright!!!thanx~

@syima: huhu...tapi bler dapat rase pakai yg ori tuh nikmat dan aura nyer sungguh hebat.hehe

Nick said...

wtf rm38++!

will buy until i became millionaire~
lol

Aidi-Safuan said...

@nick: huhu...dats true lor...but the quality is damn good