Sunday, June 7, 2009

Persoalan tentang hukum

assalamualaikum<--pergh..gler baek.berubah gak aku akhirnye.aku sendiri terkejut.huhu....

memandangkan tajuk pown pasal hukum(hukum islam secara lebih tepatnya), actually aku tak tau sangat pasal hukum hakam kes2 aneh nih.so aku berharap la ade orang akan reply untuk bantu aku jawabkan persoalan neh....

kes ini diceritakan sendiri oleh salah seorang keluarga rapat saya yang menghubungi saya baru-baru ini(amboih,macam kes dalam mahkamah syariah la plak). ade la sorang cousin aku yang kechik lagi neh. dier citer kat aku pasal dak2 kelas dier.untuk hari guru yang lepas, ketua darjah nih ade belikan hadiah untuk lecturer cikgu dier. abes jer sambutan hari guru tersebut, ketua darjah pown mengumpulkan semua murid kelas tersebut dan memintak duit sebanyak RM 1.50 seorang daripada murid kelas tersebut sebagai bayaran hadiah yang telah beliau serahkan kepada guru tersebut.

persoalannya: apakah hukum untuk murid kelas tersebut membayar wang tersebut sedangkan murid2 kelas tersebut langsung tidak tahu menahu tentang hadiah tersebut? memang la RM1.50 pown takyah nak kecoh2, tapi memandangkan murid2 kelas tersebut tidak mengetahu keadaan atau bentuk atau rupa hadiah tersebut dan juga hanya mengetahuinya setelah hadiah tersebut telah diserahkan kepada guru itu. tuh pown ingatkan ketua darjah tersebut nak kasik personal present, last2 kongsi jer rupenyer.hehe....jawab2~~~

sekadar gambar hiasan~

4 comments:

ayin jemin a.k.a ain said...

hukumnye..er...
erm..sy rasa berdosa la sbb dorg xtau pun apa yg dah dbeli tu..
hehe

Aidi-Safuan said...

ouhh...yer ek?tuh la,sebab penah dengar gak sebab bentuk,harga dan saiz sume tak diketahui.so cam tak berapa adil gak ar.tapi hukum sebetolnyer cam xsure la plak.huhu

Syima Syaz said...

rm1.50 utk budak sekolah??besar nilainye tuhh

Aidi-Safuan said...

huhu...tuh la pasal.dulu pegi skola pown dapat rm2.konfem tak makan kalo da rm1.50 da derma tanpa diberitahu.huhu