Tuesday, July 28, 2009

Kronisme

(post kali neh konfem akan mengundang kemarahan certain pihak. tensen? teraser? takyah bace)

hidup ini perlukan kronisme. kalo tak, konfem anda susah nak idop. xcayer? aku da pernah lalui nyer. banyak kali plak tuh. tapi still aku tak mengamalkan kronisme. sebab aper? becoz it is bullsheit. anda meletakkan seseorang tuh di suatu tempat yang dier tak layak diduduki.

aku da pernah kena banyak kali, first time kena semasa aku patotnyer dinaikkan jadik ketua biro aper tah time tuh untuk 1 club belia neh(nama dirahsiakan.hint: club agama). da siap janji tuh. orang yang janjikan tuh plak siap cakap, "da xde orang laen yang lagi layak selaen ko neh aidi,". sekali time mesyuarat agung tahunan untuk pemilihan ketua-ketua biro, tau2 dapat kat orang laen. yang peliknyer, siap cakap sistem voting x dibuat sebab tak cukup nominees tuh. da kalo nominees tak cukup aku konfem naek pangkat la.apa da....huhu...

kali kedua, jadik kat aku gak. kelab belia gak, tapi bukan kelab yang sama. bayangkan diri anda sebagai sorang yang dikenali sebab abes-abesan membantu kelab belia neh. sumer orang da kenal anda neh. prestasi anda pown cukup bagus kaw2 nyer. pastu pesaing anda plak adalah orang yang baru join kelab belia sebulan lepas. datang majlis pown sekali jer baru. tapi semasa sesi pengundian dijalankan, yang mana time tuh anda dapati pengundi2 adalah semua kenal anda dan prestasi anda, tapi result vote menunjukkan anda kalah terok. okey, jawapan anda pasti,"ala, xde rezeki la tuh.saba jerla,". huhu...lets face the truth la. kalo orang yang anda tak kenal/kenal camtuh2 jer dengan orang yang anda da lame knal pastu tau beliau ada good reputation, which one would u vote????

next story, happen to my fren. untuk sesi pengundian gak. yang nih lagi ebat la. 1 dewan kenal beliau. 1 dewan respek beliau. good personaliti, hot, prestasi sangat-sangat mantap, dan well-known. compare ngan sorang kawan tegor-hye-pastu-blah aku neh, yang da bertahun menghilangkan diri daripada terlibat dalam majlis, 1 dewan tak kenal beliau sebab muker da lama x nampak kat majlis, tetapi bole mengalahkan my fren tadi tuh. nak lagi ajaib???result shown 3/4 orang dalam dewan vote for fren tegor-hye-pastu-blah nih. vote untuk kawan aku tadi tuh nak tau berapa? kosong vote... again, no luck untuk beliau. unfortunately, aku dapat tau akhirnya yang vote sebenar adalah berlawanan. abes camne result jadik camtuh?haha...no comment~

kesimpulannyer, nak idop senang??join la mana2 kronisme. jadilah kroni sape2. konfem idop anda rilex jer. tak nak join kronisme??jadik la macam saya. lambat giler nak berjaya. sebab kronisme adalah segalanya. anda susah? xper,kroni anda akan bantu anda. anda nak something? selagi kroni anda ada, anda pasti dapat. anda carik pasal dengan orang laen? xdehal la. kroni anda akan backup anda. hurm....

4 comments:

Syima Syaz said...

betul tuh aidi...
its happen to me now,
yang pasti...masa kerja adalah zaman yang lebih perit...

Aidi-Safuan said...

haha...tuh la...tengah pikir nak carik kerja aper yang takde sistem kroni nih...tapi cam takde jer.huhu

Nissie said...

aku suka post nih gak! hahah agak sependapat juga.

Aidi-Safuan said...

huk alorh..agak sependapat tuh elaborate la sket.hihi...